ΔΡΑΣΕΙΣ 2020

Ημέρα Καρδιάς


Ψηφιακή ημερίδα “Φροντίζω την καρδιά μου”

Online – Τρίτη 29η Σεπτεμβρίου 2020


Ένθετο της Τετάρτης, “Λόγοι Υγείας”, με αφιέρωμα στην ημερίδα:
“Λόγοι Υγείας” ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ | 30/9/2020

 

Είναι ο “κινητήρας” του ανθρώπινου σώματος και ο πιο δυνατός μυς του. Για να λειτουργεί όμως σωστά πρέπει να τον προσέχουμε και να τον διατηρούμε υγιή. Ο λόγος για την καρδιά, που έρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου 2020.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα -συμπεριλαμβανομένων του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου- τα οποία ευθύνονται για το ήμισυ των θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα.

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου 2020, διοργανώθηκε ψηφιακή ημερίδα “Φροντίζω την καρδιά μου” στα πλαίσια του νέου θεσμού Solidarity Days ο οποίος αποτελεί προέκταση της Εβδομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Εφημερίδας “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”.
Στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων η πρώτη αυτή ψηφιακή ημερίδα του Solidarity Days διοργανώθηκε από κοινού με το “ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα” καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπό την Αιγίδα της 6ης Υ.Π.Ε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας κ. Μπονάνος και ο διοικητής της 6ης Yγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων- Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, κ. Καρβέλης χαιρέτισαν την πρωτοβουλία αυτή αναφερόμενοι στη έμπρακτη διάθεση αλλαγής και αρωγής σε κάθε δράση που στοχεύει στην ανάδειξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδιαιτέρως εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως τόνισε και κ. Μπονάνος ενισχύει τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες ενώ ο κ. Καρβέλης, ζωντανά από το Π.Γ.Ν.Π, τόνισε τη σημασία ενός τέτοιου θεσμού και μάλιστα ανακοίνωσε το όνομα του νέου αναπληρωτή διοικητή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Οι ομιλητές ήταν έγκριτοι επιστήμονες από το χώρο της υγείας , ιατροί του δημόσιου τομέα (κ. Νταβλούρος καθηγητής Καθηγητής Καρδιολογίας – Διευθυντής Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, διευθ – κ.Τζουβελέκης αν.καθηγητής πνευμονολογίας ΠΓΝΠ – κ. Τούτουζας, καθηγητής καρδιολογίας ΓΝΑ “Ιπποκράτειο”) και του ιδιωτικού τομέα (κ. Μακρής και κ. Σφήκας, ειδικοί καρδιολόγοι ), εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (κ.Αρβανίτης, πρόεδρος Π.Τ. Ηπείρου, Αιτ/νίας, Ιονίων Νήσων και Πελ/νήσου), διατροφολόγοι (κα. Κόττικα) και καθηγητές φυσικής αγωγής (κ.Παρασκευόπουλος).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας  παρουσίασαν με απλό και εύληπτο τρόπο ιατρικές συμβουλές και χρήσιμες πρακτικές οδηγίες τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση –αποκατάσταση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αίσθηση προκάλεσε πως οι πληθυσμοί στόχοι για την πρόληψη δεν είναι μόνο οι καρδιοπαθείς ή συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες όπως οι ογκολογικοί ασθενείς και οι εγκυμονούσες , αλλά όλος ο γενικός πληθυσμός. Η ευθύνη είναι ατομική και έγκειται  στον καθένα να τηρήσει τις συμβουλές και οδηγίες που δόθηκαν για να φροντίσει την καρδιά του.

Η παρουσίαση του βιωματικού εργαστηρίου με την ανάδειξη της μεθόδου ΚΑΡΠΑ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η ανάδειξη ειδικού χειρισμού του ασθενή με καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια εν μέσω κορονοϊού είχε ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας αναλύθηκαν διεξοδικά από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα δίνοντας έτσι σαφείς οδηγίες πρόληψης καρδιαγγειακών νόσων όπως η επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού για την εποχική γρίπη.

Συμπερασματικά, η φροντίδα της καρδιάς μας είναι ολιστική προσέγγιση και είναι αναγκαία:

  • Η διατομεακή πρόληψη
  • Η έγκαιρη αντιμετώπιση από όλους μας και
  • Η συστημική προσέγγισηςόσον αφορά την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων με σκοπό να αναδειχθούν οι δυνατότητες (π.χ. εξειδικευμένο προσωπικό στο χώρο της υγείας) αλλά και τα κενά του κρατικού μηχανισμού (π.χ. έλλειψη τηλεϊατρικής για έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου).


Δίνουμε ραντεβού για την επόμενη ψηφιακή ημερίδα του Solidarity Days με θεματική την ψυχική υγεία! Εις το επανιδείν!

Δείτε εδώ την ψηφιακή ημερίδα “Φροντίζω την καρδιά μου”:

Πρόγραμμα

ΠρόγραμμαGallery

Join the conversation

Join the conversation