ΔΡΑΣΕΙΣ 2022

Φροντίζουμε τον τόπο μας


Δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών- παιδιών  για την θαλάσσια πλαστική ρύπανση

Η πλαστική ρύπανση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές για τις θάλασσές μας, τη θαλάσσια άγρια ζωή και φυσικά για την ίδια την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, που αν δε δράσουμε άμεσα το 2050 εκτιμάται ότι στη θάλασσα θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά απ’ ότι ψάρια.

Η πλαστική ρύπανση πλέον εκτείνεται σε όλη την ελληνική ακτογραμμή, αλλά και στις θάλασσες και τους ωκεανούς παγκοσμίως και προκαλείται από τα εκατομμύρια τόνους πλαστικών που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο. Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημεία άκρως ανησυχητικά, αποτελώντας μόνιμο κίνδυνο για τα οικοσυστήματα, την υγεία των θαλασσών, των προστατευόμενων ειδών που ζουν σε αυτές, αλλά και των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days υλοποιήθηκε μία εθελοντική δράση καταγραφής και καθαρισμού παράκτιων απορριμμάτων με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη Κοιν.Σ.Επ. «Sosciety», υποστηρικτές το Ίδρυμα Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα, την εταιρεία Data Consultants και  τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας/ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Η δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου  2022 στην περιοχή ‘Παραλία Πατρών’ (Παναγίτσα Πατρών). Στη δράση συμμετείχαν μαθητές/τριες από το 18ο Γυμνάσιο Πάτρας, το 20ο Γυμνάσιο Πάτρας και το Πρότυπο Γυμνάσιο Πάτρας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία:

  • να ενημερωθούν για την πορεία του πλαστικού από την παραγωγή του μέχρι την διαχείριση του ως απόρριμμα ή ανακυκλώσιμο υλικό και τις συνέπειές του στο θαλάσσιο περιβάλλον
  • να καταγράψουν τα απορρίμματα της ακτής. Οι μαθητές/τριες μπήκαν στο ρόλο του/της επιστήμονα, κάνοντας καταγραφή των παράκτιων απορριμμάτων, με τη χρήση του έγκριτου πρωτόκολλου της Ευρωπαϊκής Ομάδας για την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης από απορρίμματα.
  • να μελετήσουν τη διασπορά των μικροπλαστικών στην ακτή,
  • να συγκεντρώσουν τα απορρίμματα που κατέγραψαν, και να τα απορρίψουν σε ειδικούς κάδους.

Στο τέλος, συζήτησαν για  τη φύση των απορριμμάτων και έθεσαν τα ερωτήματά τους, βάσει της εμπειρίας που αποκόμισαν από τη δράση, τα οποία απαντήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες.

Αποτελέσματα καταγραφής

Τα παιδιά συνέλεξαν και ταξινόμησαν 999 σκουπίδια η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν πλαστικά! Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των κομματιών πλαστικού (167 κομμάτια πλαστικού μεταξύ 2.5 και 10 εκ). αλλά και των αποτσίγαρων που ήταν τα πιο πολλά (102), ενώ βρέθηκαν συνολικά 130 απορρίμματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η κατηγορία απορριμμάτων μίας χρήσης που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών (π.χ., μπουκάλια νερού/ αναψυκτικού, παγωτά, γιαούρτια, πατατάκια, κουτάκια μπύρας/ αναψυκτικού,  συσκευασίες χυμού (tetrapack), γυάλινα μπουκάλια, καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι, ποτήρια μιας χρήσης και τα καπάκια τους, καλαμάκια) συγκέντρωσε τα περισσότερα απορρίμματα που υπερβαίνουν το ⅓ του συνολικού ποσού απορριμμάτων που μελετήθηκε (348 απορρίμματα).

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Join the conversation

Join the conversation