6η Εβδομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης 26-31/3/2018

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και η INTERAMERICAN για 6η συνεχή χρονιά συνδιοργάνωσαν την ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Το σύνθημά «Όλοι μας μία αλυσίδα» έγινε πράξη και έχοντας συνοδοιπόρους σε αυτή τη πορεία πολλούς φορείς, συλλόγους, επιστήμονες, επαγγελματίες, εθελοντές αλλά και απλούς πολίτες καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας τις δράσεις. Η 6η Εβδομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υποστηρίκτηκε από τον ΟΛΠΑ. Χορηγοί και θερμοί υποστηρικτές της ήταν οι εταιρείες MedFrigo, Μπακαλάρος και Κωτσόβολος.

Η φετινή Εβδομάδα Κοινωνική Αλληλεγγύης διήρκησε από 26 έως 31 Μαρτίου και είχε τέσσερις βασικούς πυλώνες γύρω από τους οποίους πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις.

Πυλώνας 1ος – Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης: Τοποθετήθηκαν καλάθια σε περισσότερα από 60 καταστήματα της πόλης σε συνεργασία με τα σούπερ Μάρκετ Ανδρικόπουλος, Αράπης, AB Βασιλόπουλος, Κρόνος, Ρουμελιώτης, Lidl, My Market, Metro Cash & Carry και τα καταστήματα Coffee Island και Κωτσόβολος. Επίσης, η ΕΣΚΑ-Η προσκάλεσε Σωματεία, αθλητές, διαιτητές, κριτές και φιλάθλους να προσφέρουν τρόφιμα κατά τη διάρκεια αγώνων της ενώ η ΚΑΕ Προμηθέας προκάλεσε τους φιλάθλους να φέρουν τρόφιμα και είχαν δωρεάν είσοδο στον αγώνα. Επιπλέον, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «3Α Αράπης» προσέφερε σαν εταιρεία αυξημένες ποσότητες τροφίμων. Τέλος, με ιδιωτική πρωτοβουλία συγκέντρωσαν τρόφιμα η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος και οι εργαζόμενοι των εταιριών INTERAMERICAN, Coffee Island, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και Data RC.  Κατά τη διάρκεια της δράσης αρωγοί μας ήταν και η Ομάδα Εθελοντών ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της συνολικής προσπάθειας ήταν συγκινητικό καθώς συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες σακούλες και κουτιά με τρόφιμα τα οποία με τη σειρά μας παραδώσαμε στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό- Τμήμα Πάτρας και την Τράπεζα Αλληλεγγύης του δήμου Δυτικής  Αχαΐας ώστε να ενισχυθούν συνάνθρωποί μας που τα χρειάζονται.

Παράλληλα με τη Πάτρα συγκεντρώθηκαν τρόφιμα από το Δήμο Καλαβρύτων σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Και στους δύο δήμους με την παρότρυνση των τοπικών αρχών  η προσφορά των πολιτών ήταν σημαντική και συγκεντρώθηκε ένας εξίσου μεγάλος αριθμός τροφίμων. Στα Καλάβρυτα σε συνεργασία με την εφημερίδα «ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» πραγματοποιήθηκε επιπλέον, συγκέντρωση ρουχισμού για τους εφήβους που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. Τέλος τα καταστήματα Κωτσόβολος προσέφεραν  θερμαντικές συσκευές που θα διατεθούν σε άπορες οικογένειες.

Πυλώνας 2ος –Συγκέντρωση Βιβλίων: σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πάτρας συγκεντρώθηκαν βιβλία στα σχολεία.  Η απλόχερη προσφορά των μικρών μας συμπολιτών δημιουργεί ελπίδα ότι η μελλοντική κοινωνία θα είναι πιο ευαισθητοποιημένη. Με τα βιβλία που συγκεντρώθηκαν  θα δημιουργηθούν και εμπλουτιστούν οι σχολικές βιβλιοθήκες στο 13ο και 17ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Η δράση πραγματοποιήθηκε κατόπιν συναίνεσης της  Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έκλεισε με μια πολύ όμορφη εκδήλωση με σκοπό την  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για την βιβλιοανάγνωση. Στην διοργάνωση αυτής της γιορτής εκτός από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων συνοδοιπόροι μας ήταν ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Αχαΐας και ο Σύλλογος Βιοτεχνών Ζαχαροπλαστών «Αγιος Παντελεήµων». Τα παιδιά γνώρισαν τους συγγραφείς Αναστασία Ευσταθίου, Ελισάβετ Καπαγερίδου και Βικτωρία ∆ικαιοπούλου. Οι τρεις Συγγραφείς µίλησαν µε τα παιδιά και έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια ενώ ιδιαίτερη πινελιά αποτέλεσε το δρώμενο των μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου. Ταυτόχρονα ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών προσέφερε γλυκιές εκπλήξεις σε μικρούς και μεγάλους. Τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών ήταν μια ακόμα ανταμοιβή.

Παράλληλα στο Πάρκο του Αιγίου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ανάπτυξης-Πρόνοιας του Δήμου Αιγειάλειας και τη συμμετοχή φορέων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση παιχνιδιών και λαμπάδων από παιδιά προς παιδιά. Τα παιδιά ανταμείφθηκαν για αυτή τους την κίνηση με «βραβεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και τη συμμετοχή σε διασκευαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπου με τη συμμετοχή πολλών τοπικών φορέων και συλλόγων με σύνθημα Δώσε ένα παιχνίδι, πάρε ένα χαμόγελο, κατάφεραν να διοργανώσουν μια όμορφη γιορτή με τα παιδιά και να συγκεντρώσουν πολλά παιχνίδια αλλά και χαμόγελα.

Τα παιχνίδια και οι λαμπάδες διατέθηκαν μέσω των μηχανισμών των δύο δήμων σε παιδία οικογενειών που τα έχουν ανάγκη.

Πυλώνας 3ος-Ευαισθητοποίηση για θέματα υγείας: Η κινητή μονάδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε μια βόλτα στην πόλη κάνοντας κάθε μέρα στάση σε διαφορετική γειτονιά. Σε κάθε μια από αυτές συναντούσε τον πολιτιστικό σύλλογο ή τον ιερέα που θα τη φιλοξενούσε και το αντίστοιχο διαγνωστικό κέντρο με  τους ιατρούς που θα παρείχαν τις υπηρεσίες τους, ώστε όλοι  μαζί να προσφέρουν στους συνανθρώπου μας μια σειρά δωρεάν εξετάσεων. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση. Οι στάσεις της μονάδας ήταν Περιβόλα, Λεύκα, Ζαρουχλέικα, Νεάπολη, Εργατικές Κατοικίες Παραλίας Πατρών και Πλατεία Γεωργίου.

Αρωγοί μας στη δράση ήταν  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το τμήμα Πρόληψης κ Προαγωγής υγείας της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ, τα διαγνωστικά Κέντρα ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ VITA, Β – ΔΙΑΓΝΩΣΗ, Φροντίδα Υγείας, Συστεγασμένα Ιατρεία Πατριαρχέα και Μαρκοπούλου-Κουλούρης και οι ιατροί Παντελής Κρανιώτης, Νικόλαος Μπαραμπάτης και Γεώργιος Πατριαρχέας. Επίσης σημαντικοί υποστηρικτές της ενέργειας  ήταν οι: Σύλλογος Ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Περιβόλας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας «Άγιος Νικόλαος», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης, Εκπολιτιστικός Σύλλογος  Εργατικών Κατοικιών Αγίου Ιωάννου Παραλίας και ο ερέας Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Ζαρουχλέικων.

Στην κορύφωση της εβδομάδας ανέλαβε δράση το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων το οποίο παράλληλα με την λειτουργία της κινητής μονάδας στην Πλατεία Γεωργίου κάλεσε γονείς και παιδιά να συμμετάσχουν σε ένα δίωρο πρωτότυπο πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που προωθούν το μήνυμα της φροντίδας της υγειάς μας σε κάθε ηλικία, με πρωταγωνιστή την Καρδιά. Μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την κα Καρδία, το ζωηρό Οξυγόνο αλλά και τα πονηρά Λιπίδια ενώ και οι ενήλικες ενημερώθηκα και μέσω έντυπου υλικού για απλά βήματα με τα οποία μπορούν να προστατεύσουν την καρδία τους.

Στο κλείσιμο του προγράμματος προσκαλέστηκαν όλοι οι συμμετέχοντες που στήριξαν με κάθε τρόπο την Εβδομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι πολίτες να έρθουν ώστε να σχηματισουμε όλοι μας  την κόκκινη καρδιά.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και ώρα σε άλλες δυο μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, στο Αγρίνιο όπου η δράση συντονίζεται από το τοπικό Σύστημα Προσκόπων και στον Πύργο με τον συντονισμό της Ομάδας Εθελοντών Port Festival.

Το αποτέλεσμα της δράσης ήταν αρκετοί συμπολίτες μας να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις αίματος, σπιρομετρήσεις και υπερήχους κοιλιακής αορτής αλλά και να ενημερωθούν για την σημαντικότητα της πρόληψης και της προστασίας της υγείας τους. Στόχος μας επίσης ήταν, εκτός από την ενημέρωση των ενηλίκων, η παράλληλη ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα υγείας.

Πυλώνας 4ος – Αναμόρφωση Κοινόχρηστων Χώρων:  Επίκεντρο της δράσης αυτής είναι ο εθελοντισμός και η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό και καλλωπισμό κοινόχρηστων χώρων και τη φύτευση φυτών και δέντρων. Σκοπός της δράσης ήταν, παράλληλα με το τελικό αποτέλεσμα, τη βελτίωση δηλαδή της εικόνας ενός χώρου που όλοι μπορούν να απολαμβάνουν, να ευαισθητοποιηθούν παιδιά και έφηβοι σε θέματα που αφορούν τη προστασία των κοινόχρηστων χώρων.

Σε αυτή τη δράση την σκυτάλη κατείχαν τα Καλάβρυτα όπου με πρωτοβουλία της εφημερίδας «Ώρα των Καλαβρύτων» και συνεργασία με τα παιδιά της Ακαδημίας της Α.Ε. Καλαβρύτων, τον Πολιτιστικό σύλλογο Καλαβρύτων, τον Δήμο Καλαβρύτων και το Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων φρόντισαν για τον καλλωπισμό κοινόχρηστων χώρων της πόλης φυτεύοντας διάφορα φυτά.

Κατά την διάρκεια της  6η Εβδομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης έγινε προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους φορείς, δομές, συλλόγους, επιστήμονες, εθελοντές, επιχειρήσεις, πολίτες ώστε να αποτελέσει μια ευκαιρία συνεργασίας της κοινωνίας και ενίσχυσης  της  συνοχής της.

Όπως αναλυτικά περιεγράφηκαν παραπάνω, οι δράσεις της Εβδομάδας περιλαμβάναν ενέργειες συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης, αθλητικά δρώμενα καθώς και διάφορες ενημερωτικές συναντήσεις και δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Φέτος αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε με συμπολίτες μας σε περισσότερες γειτονίες της πόλης μας –όχι μόνο εντός κέντρου – όπου βρήκαμε θερμή αποδοχή και στήριξη με μεγάλο ζήλο, παροτρύνοντας μας να υπολογίζουμε στο εξής στην βοήθεια και τη συμμετοχή τους κάθε χρόνο.

Επίσης, φετος καλέσαμε τις αρχές και των υπολοίπων δήμων του νομού προκειμένου να συνεργαστούμε. Η συνέργεια αυτή δημιούργησε πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα τόσο στη συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών αλλά και στην ενεργή συμμετοχή των τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών.  

Τέλος, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά συνέργεια μεταξύ  πόλεων της περιφέρειας στις δράσεις της Εβδομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Βάσει της θετικής ανταπόκρισης αλλά και της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας στη καθεμία πόλη που συμμετείχε, ελπίζουμε την επόμενη χρονιά η σύμπραξη των πόλεων να διευρυνθεί σε όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα από όλες τις δράσεις παρόλο που δεν μπορούν να μετρηθούν σε απόλυτους αριθμούς ή να αποτυπωθούν σε πίνακες και διαγράμματα, μπορούν να αποτυπωθούν με τη εικόνα και μόνο της μεγάλης εθελοντικής συμμετοχής, της βοήθειας, του ζήλου, της καλής διάθεσης και της θέλησης για προσφορά αλλά και των χαμογελαστών προσώπων όλων όσων συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στις δράσεις.

Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες για την συμμετοχή αλλά και για τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και την παρότρυνση για συνέχιση της προσπάθειας μας και ευελπιστούμε σε  ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή με  περισσότερες ενέργειες σε περισσότερες πόλεις στην 7η Εβδομάδα Αλληλεγγύης.

Σύνδεσμοι

Join the conversation

Join the conversation